Trasigt djur

Här kommer det andra inlägget som förfrågades. Denna gången ska jag visa er hur jag gjorde med penslarna för att få hästen (från förra bilden) att se "trasig" ut. Denna gången tog jag dock en bild jag själv tagit för det tycker jag är lite roligare. Även här kommer det en bild efter varje förklarning så att ni lättare kan se och förstå. Då sätter vi igång tycker jag!



1. Börja het enkelt med att göra en ny bild som ni gör enfärgad till den färgen ni vill ha. Se till att den har rätt storlek så att inte figuren ni ska sätta in i bilden sen blir jätte stor eller jätte liten då detta kan ge dålig kvalité på bilden sen.
Efter detta öppnar ni bilden där figuren ni ska använda är. Markera figuren.



2. När det är markerat så flyttar ni över den till eran enfärgade bakgrund.
Om du har fått med något från förra bakgrunden så sudda bort det. Och sudda gärna med en mjuk borste runt hela figuren så att kanterna inte blir lika skarpa vilket kan se väldigt inklippt ut.



3. Nu ska vi göra ett golv för att få bakgrunden att se mer verklig ut, som om rådjuret står på något och inte bara hänger i luften.
Gör en svart fyrkant längst bildens nedre del. Den röda pilen på bilden visar vart ni gör en fyrkant. Gör fyrkanten så stor så att alla benen av figuren "står" på den. Glöm inte att detta lagret måste ligga under lagret med figuren annars så kommer figuren att täckas.
Nu går ni in på Filter och sedan in på Oskärpa och därefter in på Gaussisk oskärpa. Nu väljer ni ett tal som ni tycker gör så att det ser bra ut. När ni är klara så trycker ni på Okej.



4. Nu när det är klart ska vi få golvet att smälta ihop lite med bakgrunden och inte vara så svart. Så vi väljer att minska opaciteten. Även här får ni bestämma eget tal efter vad ni tycker ser bäst ut.




5. När golvet är klart ska vi göra en skugga för våran figur. Gör ett nytt lager som ska ligga under figuren med över själva golvet. Ta en mjuk pensel och svart färg och måla där ni vill att skuggan ska ligga. Försök att måla så likt figuren som det bara går, men blir det lite fel så gör det ingenting för det kommer antagligen inte att synas.



6. Nu ska vi göra samma sak som med fyrkanten. Vi ska gå in och lägga på lite Gaussisk oskärpa och efter det ska vi även minska Opaciteten en aning. Tänk på att skuggan ska vara mörkare än golvet, men får även inte vara för mörk. Så testa er fram lite för att se vad som blir det bästa resultatet.



7. Nu ska vi börja göra sönder figuren. Det första du måste göra nu är att ladda ner penslar som ser ut som färgkluttar eller sönderrivna saker. Och det gör du lätt på http://www.brusheezy.com/ . En jätte bra sida där jag har laddat ner alla min penslar. Hur ni gör sedan kan ni läsa i inlägget "Fototips #10".
Nu när penslarna finns i photoshop så gör du ett nytt lager som ska ligga överst, på detta lagret så väljer du en av dina nya penslar som du vill använta och målar vart du vill på bilden.
När du gjort det gör du ett till lager och målar med en annan pensel där och sedan förtsätter du så tills du har tillräkligt många färgkluttar som du vill ha. Det är viktigt att du inte glömmer att varje klutt behöver ett eget lager!
När ni har så många ni vill ha ska vi börja göra sönder figuren på riktigt. Ta din första färgklutt och placera den på figuren där du vill att den ska vara trasig. (Du kan ändra storlek och vrida runt den om det behövs.) När du är nöjd med placeringen så markerar du din figur i lagerpaljeten och trycker in ctrl på tangentborden och sedan trycker du på lagret där din färgklutt är. Nu ska klutten markeras och då väljer du Klipp ut eller ctrl X. (Se på bilden så ser ni att klutten vid rådjurets ben är markerat.)



8. Ser ni ingen skillnad? Tasta att trycka på ögat vid lagerpalleten, detta gör så att lagret blir osynligt. Ser ni nu att den delan av rådjuret nu är borta och man ser bakgrunden där istället? Så nu är det bara att fortsätta såhär tills ni är klara.
(Pilen på bilden markerar vart ögat sitter som ni ska trycka på för att på lagret osynligt)



9. För att få lite mer effekt på bilden så kan ni ta färgpipetten och ta färg från ett ställe på figuren och sedan gör ni ett nytt lager där ni väljer en annan pensel som ni tycker är passande och målar på det stället som du tog färgen ifrån. Sen kan ni fortsätta så med några olika penslar men glöm inte att göra nytt lager för varje pensel och glöm inte att ta ny färg med färgpipetten varje gång på det stället där ni ska sätta penseln. Om penslen inte passar bra på det stället ni vill ha det så kan ni ändra storleken och vrida den som ni själva vill för att få den att passa.



10. När ni är nöjda med alla penslar och kluttar så kan ni göra lite små justeringar ifall ni vill det. Jag valde att göra min bakgrund brun för jag tyckte att den färgen lyfte fram rådjuret och effekterna mycket mer. Såhär blev mitt resultat:



Vad tycker ni om bilden och vad tycker ni om tipset? Kommentera gärna!
Det är bara att höra av sig antingen via en kommentar eller mejl om det är något jag har missat eller om det är något ni inte förstår så ska jag göra allt jag kan för att förklara.

Lycka till, hoppas ni har lärt er något nytt nu.
Ha det så skoj!
1 Anonym skriven

Kan du inte tipsa om hur man tar bra bilder på djur??:)

Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: